Itämerimenu keventää vesistöjen ravinnekuormaa. Kotimaisen kalan käyttöä tulisi lisätä. Vähemmän
arvostetut kalat kuten hauki, silakka, särki ja säynävä ovat hyviä ruokakaloja.
Itämeripäivä 31.8.2023 Seppo Meriön Itämerimenu Itämerimenu keventää vesistöjen ravinnekuormaa. Kotimaisen kalan käyttöä tulisi lisätä. Vähemmän arvostetut kalat kuten hauki, silakka, särki ja säynävä ovat hyviä ruokakaloja. Suurin haaste niiden käytössä on ruotojen runsaus, toki lihamyllyn avulla ruodot hienontuvat, mutta harvalla on ainakaan veneessä lihamyllyä. Pienen määrän kalaa, josta on poistettu isoimmat kylkiruodot, onnistuu kyllä kokinveitsellä hakata niin hienoksi, että siitä saa tehtyä murekepihvit. Jos mielit tehdä edellä mainituista kaloista kraavikalaa, muista pakastaa ne, lukuun ottamatta silakkaa. Ruokavirasto suosittelee särjelle jopa viikon pakastusta. Tuore kala on kypsennettynä turvallista syötävää. Toinen helppo tapa päästä eroon ruodoista on leikata fileoidut kalat riittävän. pieniksi paloiksi, jotta ruodot jäävät aivan lyhyiksi, tämä sopii ruokailijalle, jolla ei ole suurta ruotokammoa. Kolmas tapa on opetella poistamaan y-ruodot hauesta veitsellä (hyvä video löytyy mm. Kalatalouden Keskusliiton sivuilta) Tässä muutama resepti ja ei, muuta kuin kokeilemaan
Kapteeni Brunströmmin silakat 700 g silakkafileitä Liemi: 5 dl vettä 1,25 dl väkiviinaetikkaa 1 rkl merisuolaa Sekoita liemiaineet keskenään ja lisää silakkafileet, sekoita niin, että fileet eivät ole toisissaan kiinni. Silakat saavat kypsyä jääkaapissa 8–12 tuntia Kastike: 1 dl majoneesia 1 dl kermaviiliä 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna 2–3 rkl (Dijonin) sinappia 15 rouhittua mustapippuria 1 dl hienoksi hakattua tilliä 4 rkl hienoksi leikattua purjosuikaletta Sekoita kaikki kastikeaineet keskenään, siivilöi silakoista liemi pois, yhdistä kastike ja silakat. Anna maustua jääkaapissa yön yli. Tarjoile uusien perunoiden ja jääkylmän Linja Akvaviitin kera.
Hauki-curry pyttipannu 500 g haukifilettä
500 g keitettyä perunaa kuutioina 100 g hienonnettua sipulia 4 tl currya 1 tl mustapippuria 2 tl suolaa 2 kananmunaa panerointiin 1 dl ruisjauhoja öljyä paistamiseen 4 kananmunaa paistettuna lisäkkeeksi Kuutioi hauki pieniksi kuutioiksi alle 1 cm, lisää kaikki aineet paitsi peruna ja sipuli kulhoon ja sekoita tasaiseksi, paista pannulla irtonaisiksi palasiksi. Paista perunat ja sipuli toisessa erässä ja mausta pippurilla ja suolalla ja yhdistä kalojen kanssa. Paista kanamunat. Mustikkakukko Taikina: 250 g voita 1–2 dl sokeria 5 dl ruisjauhoja 2 tl leivinjauhetta Täyte: 5–7 dl mustikoita 2 rkl sokeria Vaahdota voi ja sokeri. Lisää vaahtoon ruisjauhot, joihin sekoitettu leivinjauhe, sekoita tasaiseksi massaksi. Vuoraa voideltu korkealaitainen uunivuoka taikinalla pohjasta ja reunoilta. Jätä taikinasta kolmasosa kanteen. Täytä kukko mustikoilla, voi olla tuoreita tai suoraan pakkasesta. Lisää sokeri. Tee lopusta taikinanasta kansi, kauli ohueksi, nosta kansi kukon päälle. Painele haarukalle reiät taikinaan, paista uunissa 200 c n. 45 min. Tarjoa sokerilla maustetun kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.
Lisää reseptejä mm: yle.fi reseptikone-kokkaa Itämeri puhtaaksi
|